özeti olarak hareket ettiğinden, tartışmasız internetteki en büyük bilgi kaynağıdır. Objektif bir bilgi kaynağı olarak statüsü göz önüne alındığında, çevrimiçi ansiklopedi kesinlikle belirli dini grupların sakıncalı bulabileceği içerik içerecektir.
Tüm bunlar söylenmiş ve şimdi yoldan çıkmışken, çevrimiçi platformun sözde “kıracı içeriği” sunucularından kaldırmaması durumunda Pakistan hükümetinin Wikipedia’yı yasaklamakla tehdit ettiğini belirtmek önemlidir. Pakistan Telekomünikasyon Otoritesi, 48 saatlik bir süre için ülkedeki Wikipedia’yı “düşürmek” için çoktan harekete geçti ve sözde sakıncalı içerik kaldırılmazsa kalıcı bir yasak ortaya çıkabilir.
Pakistanlı yetkililer, hangi belirli kutsal olmayan içeriğe itiraz ettiğini henüz tanımlamamış olsa da, bir yasağın oldukça hızlı bir şekilde yürürlüğe girebileceğini hayal etmek zor olmaz. Pakistan, masaya getirdikleri içerikle ilgili bir endişeden dolayı popüler platformları yasaklama konusunda uzun bir geçmişe sahiptir ve bu açıdan bölgede hiçbir şekilde yalnız değildir.
Öte yandan, Hindistan son zamanlarda vatandaşlarının çevrimiçi olarak erişebileceği bilgiler üzerinde daha fazla kontrol uygulamak için uvertürler yaptı. Hindistan Başbakanı Narendra Singh Modi’nin 2002 Gujrat İsyanlarındaki rolünü analiz eden BBC belgeselinin agresif kaldırmaları, Hindistan hükümetinden daha aktif bir yaklaşıma işaret ediyor ve bu, genel olarak Güney Asya bölgesinde daha geniş bir eğilimin göstergesidir.
Bunun nasıl sonuçlanacağını görmek ilginç olacak. Pakistan, Hindistan kadar büyük bir pazar değil, bu nedenle teknoloji şirketleri çok fazla kontrol uygulamaya çalışırsa çekilmeye istekli olabilir.