Avrupa Birliği’nin yürütme kanadı olan Avrupa Komisyonu, TikTok’un sahip olduğu cihazlardan men etti. Ayrıca personelinden uygulamayı mobil cihaz hizmetinin bir parçası olan kişisel telefonlardan ve tabletlerden, başka bir deyişle, iş için kullandıkları cihazlardan kaldırmalarını istedi.
AK yaptığı açıklamada,” bu önlem, Komisyonu siber güvenlik tehditlerine ve Komisyonun kurumsal ortamına karşı siber saldırılar için ömürülebilecek eylemlere karşı korumayı amaçlıyor ” dedi. “Diğer sosyal medya platformlarının güvenlik gelişmeleri de sürekli gözden geçirilecek.”
AK’nin yaklaşık 32.000 daimi ve sözleşmeli çalışanı vardır. BBC’ye göre, TikTok’u mümkün olan en kısa sürede ve en geç 15 Mart’a kadar silmelerini istedi. Çalışanlar zamanında uymazlarsa, EC’nin e-posta hizmeti ve Skype for Business dahil olmak üzere kurumsal uygulamalara erişimini kaybederler.
Bir TikTok sözcüsü Engadget’e verdiği demeçte,” bu askıya almanın yanlış yönlendirildiğine ve temel yanlış anlamalara dayandığına inanıyoruz ” dedi. “Komisyonun bizimle doğrudan iletişime geçmemesine veya herhangi bir açıklama yapmamasına şaşırdık – AB genelinde her ay TikTok’a gelen 125 milyon insanın verilerini nasıl koruduğumuz konusunda rekoru düzeltmek için bir toplantı talep ettik. Kullanıcı verilerini yerel olarak depolamak için Avrupa’da üç veri merkezi kurmak da dahil olmak üzere veri güvenliğine yaklaşımımızı geliştirmeye devam ediyoruz; çalışanların verilere erişimini daha da azaltmak; ve Avrupa dışındaki veri akışlarını en aza indirmek.”
TikTok’un ana şirketi ByteDance Çin merkezlidir. Bazı ülkelerdeki yetkililer, Çin hükümetinin uygulamayı kullanıcı verilerine ve diğer güvenlik sorunlarına erişmek için potansiyel olarak kullanmasıyla ilgili endişelerini dile getirdiler.