Elon Musk, şirketin Twitter’ı mağazasından “kesmekle tehdit ettiği” iddiaları üzerine Apple’ın App Store politikalarını hedef aldı. Musk’a göre Apple, Twitter ile sorunlarının “neden olduğunu bize söylemeyecek”.
Sonraki tweet’lerinde Musk, Apple’ın uygulama içi satın alımlardaki yüzde 30’luk “vergisine” karşı çıktı ve App Store sahibinin diğer geliştiricileri “sansürlediğini” iddia etti. Ayrıca Apple’ın “Twitter’da reklam vermeyi büyük ölçüde durdurduğunu” söyledi . (Apple , son haftalarda bunu yapan ilk büyük reklamcı olmayacaktı.)
Bu, Apple’ın Twitter ile ilk kez sorun yaşaması olmayacak. Twitter’ın eski güven ve güvenlik başkanı Yoel Roth, yakın zamanda The New York Times tarafından yayınlanan bir köşe yazısında , Apple’ın App Store incelemecilerinin, uygulama inceleme sürecinde Twitter’daki içeriği sık sık işaretlediğini söyledi.
Roth, “Twitter’da bulunduğum süre boyunca, uygulama mağazalarının temsilcileri platformumuzda bulunan içerikle ilgili endişelerini düzenli olarak dile getirdiler,” diye yazdı Roth, uygulama incelemecilerinin hizmette ırkçı hakaretler ve çıplaklık örneklerini işaretlediğini söyledi. “Büyük ölçüde manuel kontroller ve anekdotlarla yürütülüyor gibi görünseler bile, bu gözden geçirme prosedürleri şirket planlarını rayından çıkarma ve her seferinde haftalarca veya aylarca süren krizleri tetikleme gücüne sahiptir.”
Apple, yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Musk, Apple’ın hizmet için yeni güncellemeler yapıp yapmadığını veya uygulamayı mağazasından tamamen kaldırmakla tehdit edip etmediğini belirtmedi. Ancak, Twitter’ı ek inceleme için işaretlemiş olabilecek birkaç yeni sorun var.
Pazar günü The Guardian , Twitter’ın başlangıçta Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki bir camiye 2019 yılında düzenlenen terör saldırısının “yeni yüklenen” videosunu hükümet yetkilileri şirketi bunun varlığı konusunda uyarana kadar çekmediğini bildirdi . Nefret söylemindeki artış ve Twitter’ın nefret söylemi politikalarını çiğnediği için yasaklanan yüksek profilli hesapların yeniden açılmasıyla ilgili aktivistler arasında da yaygın bir endişe var. Musk ayrıca geçtiğimiz günlerde daha önce yasaklanan hesaplara “af” vermeyi planladığını açıkladı.
Apple’ın, mağazasındaki uygulamalarda görünebilecek içeriği yöneten, eşit olmayan şekilde uygulansa da katı kuralları vardır. Twitter’a “konuşma özgürlüğü” rakibi olan Parler, gevşek içerik denetleme kuralları nedeniyle App Store’dan aylarca kaldırıldı (uygulama, yapay zeka tabanlı bir denetleme sistemi kullanıma sunulduktan sonra eski durumuna getirildi). 2018’de Tumblr , App Store’dan kısa bir süreliğine kaldırılmasının ardından yetişkinlere uygun içeriği yasakladı .