Çevrimiçi olarak bulunan görüntülerin uygun hale getirilmesi söz konusu olduğunda, durum biraz kafa karıştırıcıdır. Bir resim Instagram üzerinde herkese açık olarak paylaşıldığından, size tekrar kullanma hakkı verir mi?
Çoğu, bunun telif hakkı ihlali olarak kabul edildiğini düşünür. Ancak bir New York yargıcı, telif hakkı yasasını sonsuza dek etkileyecek bir emsal oluşturmuş olabilir.
Bu hikaye, dünyadaki cinsiyet ve insan hakları sorunlarını araştırdığı bilinen profesyonel bir fotoğrafçı olan Stephanie Sinclair, fotoğraflarından birini Instagram’a yüklediğinde başladı. Mashable, Guatemala’daki bir anne ve çocuğun görüntüsü olan bir hikayeyi yeniden kullanmak için onunla temasa geçtiğinde reddedildi.
Mashable yine de devam etti ve Instagram yazısını makalesine geçirerek görüntüyü bir kez daha kullandı.
Çalışmaları The New York Times, Time dergisi ve National Geographic’te yer alan Sinclair, telif hakkı ihlali iddiasında bulundu. Ancak ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Kimba Wood, Mashable lehine karar verdi.
Hakim, Mashable’ın doğrudan Sinclair’den telif haklarını alması gerektiği ya da Instagram’ın anlaşmalarının ve politikalarının anlamını analiz etmenin mahkemenin gözetiminde olmadığını çünkü Instagram kullanıcı anlaşması gereği telif hakkı denilen bir şeyin platformda bulunmadığını söyledi.
Bu kesinlikle ABD hukuk sisteminde titreme ve dünya çapında telif hakkı ihlali davalarına yenilerinin eklenmesine neden olacaktır. İçeriğinizi Instagram’da herkese açık olarak yayınlamak, herkesin içeriğinizi istedikleri herhangi bir platforma yerleştirerek yeniden kullanmasına olanak tanır.