Ana SayfaGüncelPakistan Dini Duygulara Zarar Verdiği İçin Wikipedia'yı Engelliyor!

Pakistan Dini Duygulara Zarar Verdiği İçin Wikipedia’yı Engelliyor!

özeti olarak hareket ettiğinden, tartışmasız internetteki en büyük bilgi kaynağıdır. Objektif bir bilgi kaynağı olarak statüsü göz önüne alındığında, çevrimiçi ansiklopedi kesinlikle belirli dini grupların sakıncalı bulabileceği içerik içerecektir.

Tüm bunlar söylenmiş ve şimdi yoldan çıkmışken, çevrimiçi platformun sözde “kıracı içeriği” sunucularından kaldırmaması durumunda Pakistan hükümetinin Wikipedia’yı yasaklamakla tehdit ettiğini belirtmek önemlidir. Pakistan Telekomünikasyon Otoritesi, 48 saatlik bir süre için ülkedeki Wikipedia’yı “düşürmek” için çoktan harekete geçti ve sözde sakıncalı içerik kaldırılmazsa kalıcı bir yasak ortaya çıkabilir.

Pakistanlı yetkililer, hangi belirli kutsal olmayan içeriğe itiraz ettiğini henüz tanımlamamış olsa da, bir yasağın oldukça hızlı bir şekilde yürürlüğe girebileceğini hayal etmek zor olmaz. Pakistan, masaya getirdikleri içerikle ilgili bir endişeden dolayı popüler platformları yasaklama konusunda uzun bir geçmişe sahiptir ve bu açıdan bölgede hiçbir şekilde yalnız değildir.

 

Bu geçici sansürün birçok kullanıcının sosyal medyada tepki vermesine neden olduğunu belirtmek önemlidir. Sivil toplum aktivistlerinden ve araştırmacılardan eğitim alanlarına kadar insanlar grupla ilgili endişelerini dile getirdiler.
Bir kullanıcı, “Wikipedia’yı engellemek yerine, bu belirli sayfalara veya içeriğe erişimi engellemeniz yeterlidir.” yorumunu yaptı.

Öte yandan, Hindistan son zamanlarda vatandaşlarının çevrimiçi olarak erişebileceği bilgiler üzerinde daha fazla kontrol uygulamak için uvertürler yaptı. Hindistan Başbakanı Narendra Singh Modi’nin 2002 Gujrat İsyanlarındaki rolünü analiz eden BBC belgeselinin agresif kaldırmaları, Hindistan hükümetinden daha aktif bir yaklaşıma işaret ediyor ve bu, genel olarak Güney Asya bölgesinde daha geniş bir eğilimin göstergesidir.

TikTok, 2021’de Güney Asya’da yasaklanmış buldu ve YouTube, Hz. Muhammed’in küfürlü bir videosunun yüklenmesi ve ardından kaldırılmamasının ardından Pakistan’da tam üç yıl boyunca yasaklandı. Bu, Güney Asya halkını internetteki bilgi kaynaklarına ve topluluk alanlarına ücretsiz ve sınırsız erişimden mahrum bırakabilecek tehlikeli bir eğilim gösteriyor.

Bunun nasıl sonuçlanacağını görmek ilginç olacak. Pakistan, Hindistan kadar büyük bir pazar değil, bu nedenle teknoloji şirketleri çok fazla kontrol uygulamaya çalışırsa çekilmeye istekli olabilir.

Güncelleme (4 Şubat, 2023): Bloomberg’e göre, sakıncalı içerik platformda hala mevcut olduğundan, Wikipedia’nın Pakistan’daki bloğu şu anda tüm hızıyla devam ediyor. Durumu gören Wikimedia Vakfı, Pakistan’ın internet otoritesini “Bilgiye erişimin bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz” tweetleyerek ülkedeki erişimini yeniden sağlamaya çağırdı. Pakistan’daki bir @Wikipedia bloğu, dünyanın en kalabalık 5. ülkesinin en büyük ücretsiz bilgi deposuna erişimini reddediyor. Devam ederse, herkesi Pakistan’ın tarihine ve kültürüne erişimi de mahrum bırakacaktır.”
Talha Saygılıer
Talha Saygılıer
Sosyopat Yazarı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir