A’dan Z’ye tüm sosyal medya platformlarını yakından ilgilendiren önemli bir düzenlemeye gidiliyor! Tüm sosyal medya platformları Türkiye’de “sosyal ağ sağlayıcıları” adı altında 5651 sayılı kanun kapsamına alınıyor.
Koronavirüs ile mücadele kapsamında hazırlanan yeni torba yasada A’dan Z’ye tüm sosyal medya platformlarını ilgilendiren bir düzenlemeye gidiliyor!
Platformların 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” kapsamına dahil edilerek yeni düzenlemelerin getirilmesi öngörülüyor.
Türkiye’de erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal medya platformlarına Türkiye’de en az 1 temsilci bulundurma ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.
Neden böyle bir şey yapılıyor?
Torba yasa taslağında sosyal medyayla ilgili yapılan düzenleme şöyle anlatılıyor:
“Sosyal medyada yer alan hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi hususunda içerik veya yer sağlayıcılar bakımından yetkili bir muhatap bulamamak ya da çok geç bulmak, uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. 5651 sayılı Kanunda bu konuya ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle kanunda yer alan bu boşluğun doldurulması hedeflenmiştir.”
Trafik %95 oranında kısılacak
Eğer bir sosyal medya platformu Türkiye devletine temsilci belirlemez ve bunu da bildirmez ise, BTK tarafından kademeli olarak trafiği kısıtlanacak. Yani BTK 30 gün içerisinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirmeyen sosyal ağın internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 azaltılacak. Yine bu karardan itibaren 30 gün içerisinde söz konusu yükümlülüğünün yerine getirilmesi gerekiyor. Getirilmemesi halinde ise yüzde 95 oranında daraltılması için sulh ceza hâkimliğine başvurabilecek.
Öte yandan getirilen diğer zorunluluklar ise şu şekilde
- Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, kişisel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliği kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvuruları en geç 72 saat içinde cevaplamakla yükümlü olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağlara, 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.
- Sosyal ağlar, kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ve başvurulara ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren raporları 3 aylık dönemlerle BTK’ya bildirecek. Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar. Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda olacak. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağlara 1 milyon TL’den 5 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.
- Verilerin Türkiye içinde kalması için sosyal medya platformlarına Türkiye’ye sunucu açma zorunluluğu getiriliyor.