Sosyal medya düzenlemesi kapsamında günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, Türkiye’ye temsilci atama zorunluluğu getirildi. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sağlayıcılara kademeli olarak uygulanan yaptırım sürecinde, Twitter reklam yasağına tabi tutulmuştu. Yasağın kaldırıldığı açıklandı.
Türkiye’de ofis açan Twitter ’ın reklam yasağı kaldırıldı
“7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında, temsilcilik barındırmayan sosyal ağ sağlayıcılarına birtakım yaptırımlar öngörülüyordu. Bunlar şöyleydi:
– Sosyal ağ sağlayıcısı, 10 milyon TL idari para cezasına çarptırılacak.
– 30 gün içinde hala temsilcilik açmazsa 30 milyon TL daha ceza kesilecek.
– Bir 30 gün süre daha beklenecek, sağlayıcı hala temsilcilik açmazsa reklam cezasına tabi tutulacak.
– 3 ay içinde temsilcilik açmazsa bant genişliği %50 azaltılacak. Bu oran, %90’a kadar çıkarılacak.
Yaptırımın üçüncü aşaması Ocak 2021’de Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Twitter’a reklam vermek yasaklanmış, reklam veren şirketlere de ayrıca ceza kesileceği belirtilmişti. Bunun üzerine Twitter nihayet temsilci atayacağını bildirdi, bugün itibarıyla da ülkemizde resmen şirket kurdu. Twitter İnternet İçerik Hizmetleri Limited Şirketi’nin kuruluşunu tescil ettiren sosyal medya ağı, Türkiye temsilcisi olarak Kevin Cope’u atadı.
Resmî Gazete’de bugün yayımlanan 28123 No’lu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı kararıyla, Twitter için uygulanan reklam yasağı kaldırıldı. Gelişmeyi, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan duyurdu. 1 Ekim 2020’de başlayan sürecin kanuna uygun olarak tamamlandığını aktaran Sayan, sosyal medya yasasının 55 milyon vatandaşın kişilik haklarını güvence altına aldığını belirtti.
Twitter’a verilen reklam yasağı, Twitter’ın Türkiye’de temsilci belirleme ve bildirme yükümlüğünü yerine getirmesi dolayısıyla 22 Nisan 2021’de verilen ve bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla kaldırıldı.
Böylece 1 Ekim 2020’de başlayan süreç kanuna uygun olarak tamamlandı. pic.twitter.com/7Oc5CyJ7ba
— Dr. ÖMER FATİH SAYAN (@ofatihsayan) April 23, 2021
Temsilci atamayan kalmadı
Sosyal ağ sağlayıcıların tamamı yükümlülüklerini yerine getirdi. Türkiye’ye temsilci atayan sağlayıcıların listesi:
– VK
– YouTube
– TikTok
– Dailymotion
– LinkedIn
– Facebook
– Instagram
– Twitter
– Pinterest