Periscope’un hala var olduğunu biliyor muydunuz? Twitter yakın zamanda görüntülü ve sesli görüşmeler için o kadar fazla yenilik yaptı ki kullanıcılar Periscope’u unuttu bile. Ancak uygulama hala Play Store’dan yüklenebilir durumda ve canlı videoları izlemek ve yayın yapmak için kullanılmaya devam ediliyor. Ancak sosyal medya uzmanı Jane Manchun Wong, uygulamanın yakında kapanacağını duyurdu. Wong, Twitter’ın uygulama kodunu derinlemesine inceledikten sonra; Periscope’un yakında kapatılacağını tahmin etti.
Periscope 2021 yılının başında kapatılabilir
Kodun içinde uygulamanın kapatılacağını belirtmesi, bunun birkaç saniye içinde gerçekleşeceği anlamına gelmez. Twitter, kullanıcılarına kısa bir süre sonra bu konuda haber verip 2021 yılının başında uygulamayı tamamen kapatmayı düşünüyor gibi duruyor.
Platformun kullanıcı sayısı git gide azalıyor
Periscope’u kapatmak Twitter’a zarar vermez, çünkü bu platformun kullanıcı sayısı git gide azalıyor. Twitter, Periscope’u 5 yıl önce satın almıştı. 2016 yılına dönecek olursak; Twitter, Periscope aracılığıyla platformuna canlı yayın özelliğinin geleceğini duyurmuştu. O zamanlar kullanıcılar uygulamayı indirmeden Twitter’daki canlı yayın özelliğini kullanamıyordu ancak şu anki canlı yayınlar direkt Twitter uygulaması üzerinden yapıldığı için uygulama indirmeye gerek kalmıyor.
Bir dönem Periscope’un gerçekten insanların hayatında önemli bir yeri vardı. Hatta Twitter ‘da yıllardır yapmanıza izin verilmeyen bazı şeylere Periscope şu anda izin veriyor. Örneğin canlı yayınlarınızı Periscope’da kaydedebilirken ancak Twitter’da kaydedemiyorsunuz.
Uygulamanın ilk çıktığı zaman rakibi yoktu
Periscope ilk olarak 2015 yılında piyasaya sürüldüğünde, Twitter’ın rakiplerinin çoğu klon uygulamalarını Periscope’a rakip olacak şekilde yapmaya çalıştı. Houseparty gibi uygulamalar Periscope’a rakip olmaya çalıştı ancak hiçbiri tam anlamıyla başarılı olamadı. Tam o sıralarda Instagram ve Facebook ‘canlı yayın’ özelliğini kullanıma sundu. Instagram ve Facebook hesabınızda canlı yayına girmek 2015 yılında büyük bir şey olarak kabul edildi. Yani canlı yayınların bu kadar ilgi odağı olduğu yıllarda Twitter’ın en başarılı canlı yayın platformu Periscope’u satın alması ve geliştirmesi gerçekten çok mantıklı bir hareketti.
Periscope uygulamasını kapatmak, Twitter için yeni başarı yolları açabilir. Ancak Twitter bu uygulamayı kapatarak eskiden elde ettiği bazı avantajları kaybetmeyi göze alacak gibi duruyor.