Sosyal medyada bir kişiye ya da kuruma yönelik alenen hakaret içeren bir mesajı retweet yaptığınız oldu mu? Sehven veya bilinçli olarak bu eylemi gerçekleştirmiş olabilir, hatta bahse konu olan paylaşımı bizzat kendi hesabınızda bile yapmış olabilirsiniz. Yargıtay, hakaret içerikli paylaşımların retweet yapılması konusunda emsal niteliğinde bir karar alarak yaşanabilecekleri gözler önüne serdi.
Hakaret içerikli paylaşımı retweet yapan da suçlu
TRT Haber’in haberine göre, Yargıtay 18. Ceza Dairesi, Twitter’da bir kamu görevlisine yönelik hakaret cümlesi içeren paylaşımı retweet yapan kullanıcının suça ortak olduğuna hükmetti. Gerekçe olarak söz konusu paylaşımların retweet yapılarak daha fazla kitleye ulaştığı ve böylelikle suçun büyüdüğü vurgulandı. Şu anda hakaret suçu işleyenlere 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Hukukçulara göre, bir paylaşımı retweet yapan kullanıcının “bu tweeti atan ben değildim” minvalinde savunması yapması cezadan kurtulmak için yeterli değil.
“Tweeti atan ben değildim” demek kurtarmıyor
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay, Yargıtay’ın kararına ilişkin değerlendirme yaptı. Hakaret suçunu sosyal medya yoluyla işleyenlerde tweeti atan kişinin suçlu olduğunu hatırlatan Ethem Atay, Yargıtay 18. Ceza Dairesi’nin bu tweeti yayan kişiyi de aynı şekilde suça iştirak etmiş olarak gördüğünü söyledi.
Prof. Dr. Ender Ethem Atay şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ceza-i ehliyet olan herkes, sosyal medya marifetiyle yapılmış olan haberleri retweet ettiği zaman o kanatte olduğunu diğerleriyle paylaşmış olur. Hal böyle olunca retweet yapılan tweetteki belirtilmiş olan ifadeler hakaret niteliğindeyse siz onu paylaştığınız zaman aynı düşüncede olduğunuz anlamına gelir. Şunu söyleyemeyiz: ‘Bu tweeti atan ben değildim A şahsıydı, ben bu A şahsının atmış olduğu tweeti beğendim.’ Beğenmek farklı bir şey. Retweet ettiğiniz zaman sizin takipçilerinizin de aynı şekilde o habere ulaşması anlamına gelir. Siz de aynı tweeti atmış olursunuz, bu anlamda suça iştirak etmiş olursunuz.”
Ayrıca Prof. Dr. Ender Ethem Atay, Yargıtay 18. Ceza Dairesi tarafından verilen bu kararın emsal niteliği taşıyacağını da belirtti.